Ikäihmisten perhehoitoa

Tämä on Tarun tapaan-blogin ensimmäinen blogipostaus. Aiheena on nykyinen työni eli  ikäihmisten perhehoito.

 

Yleistä ikäihmisten perhehoidosta

Ikäihmisten perhehoito on hoivan ja huolenpidon järjestämistä joko perhehoitajan tai ikäihmisen kotona. Perhehoitolaki ohjaa perhehoidon toteuttamista Suomessa. Perhehoito voi olla pitkäaikaista, lyhytaikaista, osavuorokautista tai kiertävää perhehoitoa. Toisin kuin ehkä moni saattaa kuvitella, niin perhehoitajalla ei tarvitse välttämättä olla hoitoalan koulutusta – monella se kuitenkin on. Perhehoitajan on aiemmasta koulutuksestaan ja ammatistaan riippumatta käytävä perhehoitajan ennakkovalmennus ja hänen on oltava elämänkokemukseltaan ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuva perhehoitajan tehtävään. Luonnollisestikin myös elämäntilanteen tulee sopia/sopeutua perhehoitajuuteen.

 

Pitkäaikainen ympärivuorokautinen perhehoito tarkoittaa käytännössä sitä, että ikäihminen asuu perhekodissa eli perhehoitajan luona. Siellä hän saa tarvitsevansa turvan, hoivan ja avun. Moni asuu perhekodissa vuosia, mahdollisesti elämänsä loppuun asti. Pitkäaikainen ympärivuorokautinen perhehoito on ”kevyempi” ja luonnollisesti myös edullisempi hoivavaihtoehto kuin tehostettu palveluasuminen.

 

Lyhytaikainen ympärivuorokautinen perhehoito toteutuu perhekodissa ja on kestoltaan muutamasta päivästä muutamaan viikkoon kerrallaan. Nämä jaksot mahdollistavat esimerkiksi omaishoitajan vapaiden pitämisen, tukevat yksin asuvan ikäihmisen kotona pärjäämistä tai auttavat toipilasta kuntoutumaan.

 

Osavuorokautinen perhehoito (max 12 tuntia/vrk) mahdollistaa esimerkiksi omaisen vapaan pitoa tai työssäkäyntiä ja tarjoaa ikäihmiselle virkistystä ja vaihtelua arkeen.

 

Kiertävää perhehoitoa toteutetaan ikäihmisen omassa kodissa, jolloin perhehoitaja esimerkiksi mahdollistaa omaisen vapaata tai asioilla käymistä ja/tai auttaa ikäihmistä selviytymään arjen askareista.

 

Perhehoitajat työskentelevät toimeksiantosopimuksella. Eli he eivät ole työsuhteessa eivätkä myöskään yrittäjiä (pois lukien ammatilliset perhekodit, joita on Suomessa vielä toistaiseksi melko vähän). Toimeksiantosopimuksen toinen osapuoli on ns. sijoittava taho eli käytännössä hyvinvointialue. Hyvinvointialueen työntekijät tekevät aina päätökset ikäihmisten sijoittamisesta perhehoitoon eli ikäihminen ja perhehoitajat eivät voi vain keskenään sopia perhehoidosta. Hyvinvointialue myös valvoo perhekoteja ja hyväksyy aloittavat perhekodit ja perhehoitajat. Toimeksiantosuhteisen perhehoitajan tulot muodostuvat hoitopalkkiosta ja kulukorvauksesta. Kulukorvauksella katetaan hoidettavien kulut (ravinto, veden-ja sähkönkulutus, pesuaineiden käyttö jne). Osassa perhekodeista on vain yksi perhehoitaja, osassa kaksi (esimerkiksi pariskunta) tai useampi. Monessa perhekodissa pariskunnan toinen osapuoli on kokoaikainen perhehoitaja ja puoliso käy kodin ulkopuolella työssä.

 

Meidän perhekoti

 

Minä ja puolisoni olemme melko tuoreita perhehoitajia. Toimimme Pohjois-Karjalassa, Joensuun kupeessa. Perhekotimme on ihan tavallinen koti, hieman vanhempi omakotitalo ruutukaava-alueella. Toista vuotta harkittuamme osallistuimme ikäihmisten perhehoidon ennakkovalmennukseen Kiteen evankelisessa kansanopistossa syksyllä 2021. Alkuvuoden 2022 teimme kodissamme pientä remonttia ja muutostöitä  ja valmistauduimme muutenkin perhekodin avaamiseen. Lopulta sitten huhtikuussa Siun sote hyväksyi perhekotimme ja toukokuun alussa toiminta käynnistyi. Eli Perhekoti Harjun hoiva viettää 2-vuotis synttäreitä tulevana vappuna! Itse tein ennen perhekodin avaamista kolmisen kuukautta osa-aikaisesti kiertävän perhehoitajan tehtäviä – näin tuli tämäkin puoli perhehoitajuudesta hieman tutuksi.  Kumpikin jäimme pois vakituisesta työstä avatessamme perhekodin. Itse olin ensin vuorotteluvapaalla, mutta mieheni irtisanoutui työstään heti. Olemme siinä mielessä onnekkaita, että meidän ei ole tarvinnut ostaa tai vuokrata asuntoa/kiinteistöä perhekotitoimintaa varten, vaan oma kotimme sopi pienehköjen muutosten jälkeen hyvin perhekodiksi.

 

Meidän perhekodissa tarjotaan lyhytaikaista ja osavuorokautista perhehoitoa. Eli täällä meidän kodissamme ei asu vakituisesti muita kuin minä ja puolisoni. Lapset ovat lentäneet pesästä jo aikaa sitten. Perhekotimme sijainti lähellä kaupunkikeskusta sopii erittäin hyvin lyhytaikaiseen perhehoitoon. Suurin osa asiakkaistamme tuleekin Joensuun kaupungin alueelta.

 

Perhekodissamme eletään ihan tavallista arkea. Ruoka-ajat rytmittävät päivää. Ruuanvalmistukseen ja muihin askareisiin halukkaat voivat osallistua. Yritämme käydä päivittäin kävelyllä, sulan maan aikaan hyvällä säällä pyrimme muutenkin oleilemaan enemmän ulkona. Kulloisestakin asiakaskunnasta riippuen pelaamme korttia, muistipeliä tai lautapelejä, kasaamme palapelejä, jumppaamme, kuuntelemme musiikkia ja telkkarista tulee ainakin uutiset katsottua. Lounaan tai päiväkahvin päälle moni ottaa pienet päivätirsat.

 

Keitä ovat lyhytaikaisen perhehoidon asiakkaat?

Suuri osa asiakkaistamme on omaishoidettavia, jotka ovat lyhytaikaisessa perhehoidossa omaishoitajan lakisääteisten vapaapäivien ja mahdollisten myönnettyjen lisäpäivien ajan. He voivat olla perhekodissa myös esimerkiksi omaishoitajan sairaala-tai kuntoutusjaksojen ajan. Osa asiakkaista on yksinasuvia ikäihmisiä, jolloin perhehoitojaksot esimerkiksi tukevat kotona asumista ja lievittävät yksinäisyyden tunnetta ja tuovat vaihtelua arkeen. Yhä enenevässä määrin alkaa olla myös vuodeosastoilta kotiutuvia asiakkaita, jotka tulevat perhekotiin jaksolle ennen lopullista kotiutumistaan. Joskus asiakkaat saattavat myös jonottaa perhekodissa pitkäaikaisen palveluasumisen paikkaa.

 

Mistä lisätietoa perhehoidosta?

 

Perhehoitoliitto on valtakunnallinen asiantuntijajärjestö, joka edistää laadukkaan perhehoidon toteutumista. Perhehoitoliiton varsinaisia jäseniä ovat parisenkymmentä alueellista yhdistystä, joiden jäseniä me henkilöjäsenet olemme. Perhehoitoliitosta saa lisätietoa paitsi ikäihmisten perhehoidosta, niin myös lasten, kehitysvammaisten sekä mielenterveys-ja päihdekuntoutujien perhehoidosta. Liitossa on töissä huikeita tyyppejä, joilla on ihan käsittämätön määrä tietoa maamme perhehoidosta ja joiden sydän sykkii perhehoidolle.

 

Jos sinua mietityttää, että olisiko joku perhehoidon muodoista sinulle tai omaisellesi sopiva vaihtoehto, ole yhteydessä oman hyvinvointialueesi perhehoidosta vastaaviin henkilöihin. Esimerkiksi meidän alueen eli Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun soten perhehoidon yhteystiedot löytyvät täältä

 

-Taru-


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *