Parsaa ja pestoa

Nyt on sekä parsan että nokkosen sesonki parhaimmillaan. Itse pidän parsasta niin paljon, että ostan jo maaliskuussa ensimmäiset (kalliit) ulkomaalaiset parsat. Laitoin jopa viime vuonna omaan pihaan lavakaulukseen parsaa kasvamaan. Satoa saa kuulemma vasta kolmantena vuonna, joten en pysty ainakaan vielä raportoimaan miltä omat parsat maistuvat. Parsaa paremmin ja nopeammin meidän tontilla kasvaa nokkonen. Nokkonen on parhaimmillaan juuri näin alkukesästä, siitä voi käyttää lehtien lisäksi ohkaisemmat varretkin. Myöhemmin kesällä kannattaa kerätä vain nokkosen pienempiä lehtiä. Keräämiseen tarvitset ymmärrettävästi hanskat – itse käytän päällekkäin kertakäyttöisiä vinyylikäsineitä ja PU-pinnoitettuja työhanskoja.

 

Tässä sinulle kolme superhelppoa reseptiä: pekoniin käärityt parsat, parsa-tomaatti-fetapasta sekä nokkospesto.  Pekoniin käärityt parsat voi tarjota lisäkkeenä, tai isompi annos menee vaikka koko ateriasta. Pasta on jo täysipainoinen ateria. Nokkospestoa käytän itse levitteenä, mutta sen voi myös tarjota esimerkiksi pastan kanssa. Kaikki ohjeet ovat gluteenittomia ja pastan ohje on käytetystä fetajuustosta johtuen myös lehmänmaidoton.

Nokkosen sesonki

 

 

Pekoniin käärityt parsat

1 parsanippu (500g)

280 g pekonia

Leikkaa parsoista pieni pätkä kuivaa päätä pois. Kääri jokaisen parsan ympärille pekonisiivu. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

 

Pekoniin käärittyä parsaa

 

Pekoniin käärittyä parsaa

Parsa-tomaatti-fetapasta (5 – 6 henkilölle)

1 parsanippu (500 g)

1 rasia (250g) kirsikkatomaatteja

150 g fetajuustoa

4 rkl oliiviöljyä

400 g (gluteenitonta) pastaa

Tuoretta basilikaa

Laita paloitellut parsat, puolitetut kirsikkatomaatit ja hieman murusteltu fetajuusto uunivuokaan. Lorauta päälle  oliiviöljyä ja mausta oman maun mukaan tuoreella basilikalla, suolalla ja pippurilla. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita uunissa ollut seos kuuman pastan joukkoon tarjoiluastiaan. Sekoita vielä joukkoon tuoretta basilikaa.

 

Parsaa ja pestoa

 

Parsaa ja pestoa

 

Näiden parsareseptien lisäksi paistan joskus parsaa sipulin kanssa oliiviöljyssä lisäkkeeksi, hyvää se on niinkin. Parsan voisi myös keittää ja tarjota sen hollandaisekastikkeen kanssa.

 

Nokkospesto

1 litra vastakerättyjä nokkosen lehtiä

0,5 dl auringonkukansiemeniä

1,25 dl auringonkukkaöljyä

2 tl Valkoliekki-valkosipulimurskaa

0,5 tl suolaa

Huuhtele ja ryöppää ensi nokkoset (ohje artikkelin alussa). Tämän jälkeen mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta soseeksi.

 

Pestoa

 

Pestoa

 

 

Nokkonen on toistaiseksi ainoa villiyrtti, mitä olen käyttänyt ruuanlaittoon. Mikäli sinulla on vinkkejä muista villiyrteistä, kerro ihmeessä niistä kommenttiosiossa.

Hyvää kevään jatkoa!

 

-Taru-

P.S Jos pidit näistä ohjeista, saattaisit pitää myös näistä keitoista.

 


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *