Nyt on sekä parsan että nokkosen sesonki parhaimmillaan. Itse pidän parsasta niin paljon, että ostan jo maaliskuussa ensimmäiset (kalliit) ulkomaalaiset parsat. Laitoin jopa viime vuonna omaan pihaan lavakaulukseen parsaa kasvamaan. Satoa saa kuulemma vasta kolmantena vuonna, joten en pysty ainakaan vielä raportoimaan miltä omat parsat maistuvat. Parsaa paremmin ja nopeammin meidän tontilla kasvaa nokkonen. Nokkonen on parhaimmillaan juuri näin alkukesästä, siitä voi käyttää lehtien lisäksi ohkaisemmat varretkin. Myöhemmin kesällä kannattaa kerätä vain nokkosen pienempiä lehtiä. Keräämiseen tarvitset ymmärrettävästi hanskat – itse käytän päällekkäin kertakäyttöisiä vinyylikäsineitä ja PU-pinnoitettuja työhanskoja.
Tässä sinulle kolme superhelppoa reseptiä: pekoniin käärityt parsat, parsa-tomaatti-fetapasta sekä nokkospesto. Pekoniin käärityt parsat voi tarjota lisäkkeenä, tai isompi annos menee vaikka koko ateriasta. Pasta on jo täysipainoinen ateria. Nokkospestoa käytän itse levitteenä, mutta sen voi myös tarjota esimerkiksi pastan kanssa. Kaikki ohjeet ovat gluteenittomia ja pastan ohje on käytetystä fetajuustosta johtuen myös lehmänmaidoton.
Pekoniin käärityt parsat
1 parsanippu (500g)
280 g pekonia
Leikkaa parsoista pieni pätkä kuivaa päätä pois. Kääri jokaisen parsan ympärille pekonisiivu. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Parsa-tomaatti-fetapasta (5 – 6 henkilölle)
1 parsanippu (500 g)
1 rasia (250g) kirsikkatomaatteja
150 g fetajuustoa
4 rkl oliiviöljyä
400 g (gluteenitonta) pastaa
Tuoretta basilikaa
Laita paloitellut parsat, puolitetut kirsikkatomaatit ja hieman murusteltu fetajuusto uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta oman maun mukaan tuoreella basilikalla, suolalla ja pippurilla. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita uunissa ollut seos kuuman pastan joukkoon tarjoiluastiaan. Sekoita vielä joukkoon tuoretta basilikaa.
Näiden parsareseptien lisäksi paistan joskus parsaa sipulin kanssa oliiviöljyssä lisäkkeeksi, hyvää se on niinkin. Parsan voisi myös keittää ja tarjota sen hollandaisekastikkeen kanssa.
Nokkospesto
1 litra vastakerättyjä nokkosen lehtiä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1,25 dl auringonkukkaöljyä
2 tl Valkoliekki-valkosipulimurskaa
0,5 tl suolaa
Huuhtele ja ryöppää ensi nokkoset (ohje artikkelin alussa). Tämän jälkeen mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta soseeksi.
Nokkonen on toistaiseksi ainoa villiyrtti, mitä olen käyttänyt ruuanlaittoon. Mikäli sinulla on vinkkejä muista villiyrteistä, kerro ihmeessä niistä kommenttiosiossa.
Hyvää kevään jatkoa!
-Taru-
P.S Jos pidit näistä ohjeista, saattaisit pitää myös näistä keitoista.
Vastaa