Jonna Vormala: Keittokeittokirja

Otava 2022

Keittokeittokirja

Keittokeittokirja on yksi  parhaista keittokirjoista. Kirjassa on yli 30 keitto-ohjetta sekä ohjeet perusliemille (kasvis, kala, kana, liha).  Kirja on ryhmitelty liemien lisäksi osioihin joita ovat: kalat ja merenelävät, kasvikset, pavut ja linssit, juurekset ja mukulat, sienet sekä lihat ja luut. Kirja antaa ihania uusia ideoita ja myös muistuttelee muutamasta klassikkokeitosta.

Vormalalta on aiemmin ilmestynyt myös salaatteihin keskittynyt kirja Jäävuoren huippu. Siitä minä en valitettavasti onnistunut inspiroitumaan yhtä paljon kuin tästä Keittokeittokirjasta.

Ruuanlaitto on isossa roolissa arjessani ikäihmisten perhekodin ”emäntänä”. Yleensä toinen lämpimistä ruuista (lounas tai päivällinen) on kasviskeitto, puuro tai velli. Ruuanlaitto ei varsinaisesti kuitenkaan ole intohimoni, vaan arvostan eniten helppoutta – unohtamatta tietenkään aterioiden terveellisyyttä ja monipuolisuutta. Syöminen on yksi intohimoistani, joten myös hyvä maku on tietysti tärkeää 😊

Tässä pari kasviskeittoa, jotka ovat omia variaatioitani (eli muutama mutka oiottu suoriksi) Keittokeittokirjan resepteistä ja usein meillä ruokalistalla. Kummastakin keitosta pitäisi riittää vähintään kuudelle hengelle.

Linssi-bataatti-pinaattikeitto

 

200 g vihreitä kuivattuaja linssejä

2 bataattia

2 rkl yrttiöljyä (Keiju chili-tomaatti-basilika)

1 sipuli (tai 0,5 pussia pakastettua sipulisilppua)

1 tl Valkoliekki-valkosipulimurskaa

1 tl vihreää currytahnaa

9 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

150 g pakastepinaattia

2 dl kookosmaitoa

3 rkl Guacamole-dippiä

Huuhtele ja valuta linssit. Kuori ja paloittele bataatit kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

Kuumenna yrttiöly kattilassa ja kuullota siinä silputut sipulit ja valkosipulimurska. Lisää currytahna ja paista vielä hetki.

Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutiot ja linssit. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää bataattikuutiot ja pakastepinaatti. Keittele hiljalleen noin 25 minuuttia.

Lisää vielä kookosmaito ja guacamole, kuumenna, älä anna enää kiehua.

Keitto on gluteeniton. Tässä käyttämäni guacamole sisältää hieman maitoa, mutta käyttämällä maidotonta guacamolea tai jättämällä sen pois ohjeesta saa myös maidottoman.

 

Kukkakaalisosekeitto

420g valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

2 rkl yrttiöljyä (Keiju tomaatti-valkosipuli-basilika)

2 sipulia (tai 1 pussi pakastettua sipulisilppua)

1 tl Valkoliekki-valkosipulimurskaa

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

900g pakastettua kukkakaalia

200g pakastemaissia

2 dl kaurakermaa

pippurisekoitusta

Huuhtele ja valuta pavut lävikössä. Kuori ja paloittele sipuli.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipulimurska.

Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutiot ja kukkakaalit. Keitä kunnes kukkakaalit ovat pehmeitä. Lisää maissit ja keitä vielä hetki.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää lopuksi kaurakerma ja mausta pippurisekoituksella. Halutessaan keittolautaselle voi lisätä pähkinöitä ja/tai siemeniä.

Ohje on maidoton ja gluteenittoman siitä saa käyttämällä gluteenitonta kaurakermaa tai soijavalmistetta.

 

Näiden kahden keiton – joiden nimet kirjassa ovat ”Linssi-bataattikeitto feat vihreä curry” ja ”Valkopapu-kukkakaalikeitto” – lisäksi kirjan resepteistä meillä valmistetaan usein lanttukeittoa ja jättikatkarapulaksaa.

 

Mikäli myös gluteeniton leivonta kiinnostaa, kannattaa ottaa blogi seurantaan. Täältä löytyy parin luottoleivonnaiseni ohjeet.

 

Versioi sinäkin omat soppasi kirjan resepteistä ja/tai näistä kahdesta minun versiostani.

-Taru-


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *