Reijo Laatikainen: Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä

Kirjapaja 2023

 

25 tärkeää ruoka-ainetta

 

Tämä kirja ei ole eikä sen ole tarkoituskaan olla kattava teos ravitsemuksesta ja terveellisestä ruokavaliosta.  Kirja ennemminkin tähtää suosituksiin, joilla on terveydelle myönteisiä vaikutuksia ja joista voisi tutkimustenkin mukaan olla nimenomaan suomalaisille hyötyä. Terveyttä edistäviä vaikutuksia tarkastellaan yleisten kroonisten sairauksien ehkäisyn ja hoidon näkökulmasta. Teoksessa listataan 25 tärkeää ruoka-ainetta ja kerrotaan kattavin perustein miksi niitä kannattaa syödä.

Reijo Laatikainen on ravitsemuksen asiantuntija. Hän on kirjoittanut useita tähän aihealueeseen liittyviä teoksia. Olen lukenut häneltä aiemmin teoksen ”Pötyä pöydässä: älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan”. (Bloggari ANJAKAARINA on esitellyt upeasti tämän kirjan blogissaan.)Mielestäni Laatikainen osaa kertoa ravitsemusasioista ymmärrettävästi ja mielenkiintoisesti.

Suomalaisilla on tutkimusten mukaan parannettavaa ruokavalioissaan varsinkin vitamiini-ja kivennäispitoisuuksissa, terveyttä edistävien rasvahappojen määrissä ja liian energiatiheässä ruuassa.

Kirjassa esitellään 25 suomalaisille tuttua ruoka-ainetta. Kun näitä suosii ruuanlaitossa, tekee monia hyviä valintoja terveytensä hyväksi. Laatikainen ottaa kirjan suosituksissa huomioon terveellisyyden lisäksi ruoka-aineiden helpon saatavuuden sekä myös kestävän kehityksen.

Referoin tähän alle, mitä nämä 25 valittua ruoka-ainetta ovat ja kuinka niitä olisi Laatikaisen mukaan hyvä käyttää. Tarkemmat perustelut ja faktat sekä mm. vitamiini-ja kivennäispitoisuudet ynnä muun datan löydät kirjasta.

 

25 tärkeää ruoka-ainetta

 

  1. Ponteva porkkana: syö porkkanaa reilu annos 4-5 kertaa viikossa.
  2. Toimiva tomaatti: tomaattia kannattaa käyttää päivittäin. Ruuanvalmistukseen käytettynä siitä saa parhaan hyödyn irti.
  3. Palkitseva paprika: käytä paprikoita vähintään pieniä annoksia päivittäin.
  4. Parantava parsa-ja ruusukaali: pyri käyttämään ruusu-tai parsakaalia ainakin 3-4 kertaa viikossa lisukkeena.
  5. Sivuuttamaton sipuli: käytä sipulikasveja päivittäin.
  6. Kiva kiivi: 1-3 kiiviä päivässä tuo suositellun määrän C-vitamiinia sekä mukavasti folaattia ja kuitua.
  7. Siunattu sitrushedelmä: käytä päivittäin annos sitrushedelmiä satokauden mukaan.
  8. Oiva omena: omenan säännöllinen käyttö väli-tai iltapalana edistää terveyttä.
  9. Maistuva mansikka: käytä mansikkaa tai jotain marjaa 1,5-3 dl päivässä.
  10. Myönteinen mustikka: mustikka on terveyttä edistävä marja, mutta sen käyttöön kannattaa yhdistää myös jokin enemmän C-vitamiinia sisältävä marja.
  11. Mukava mustaherukka: mustaherukan vähäinenkin päivittäinen käyttö edistää terveyttä.
  12. Sankarillinen saksanpähkinä: käytä 2-3 ruokalusikallista saksanpähkinöitä vähintään 4-5 päivänä viikossa läpi elämän.
  13. Maittava manteli: käytä mantelia jossain muodossa ainakin neljä kertaa viikossa.
  14. Helpot herneet: herneet ovat käyttökelpoisia arkiruuanlaitossa, käytä niitä tuomaan vihreää väriä ruokavalioosi.
  15. Sopeutuva soija: pyri korvaamaan osa eläinproteiinista soijatuotteilla joko pääruokana pari kertaa viikossa tai pienillä päivittäisillä annoksilla esimerkiksi jogurttina.
  16. Parahin papu: käytä paputuotteita ainakin kolme kertaa viikossa pääruokana tai korvaamalla osa eläinproteiinista päivittäin.
  17. Joviaali jogurtti: käytä maustamatonta tai vähäsokerista jogurttia päivittäin1,5-3 dl.
  18. Kannatettava kala: kalalla on eläinproteiinien lähteistä parhaat terveysvaikutukset.
  19. Kaunis kaura: suosi kauraa, kun valitset viljatuotteita.
  20. Rustiikkinen ruis: käytä ruista pääasiallisena viljan lähteenä yhdessä kauran kanssa.
  21. Kiehtova kvinoa: kvinoa on hyvä vaihtoehto kauralle ja rukiille, varsinkin jos kärsii toiminnallisista vatsavaivoista.
  22. Myönteinen margariini: margariini on keskimäärin käyttökelpoisin levite suomalaisille.
  23. Ryhdikäs rypsiöljy: rypsiöljy on erinomainen perusruuanlaittoon sopiva öljy.
  24. Olennainen oliiviöljy: erittäin laaja tutkimusnäyttö puolta ektraneitsytoliiviöljyn päivittäistä käyttöä.
  25. Mielekäs mineraalisuola: mineraalisuola on hyvä valinta joka kodin arkisuolaksi.

 

Ja vielä bonuksena: 1-2 ruokalusikallista kaurasta tehtyä kuituvalmistetta tai psylliumia olisi valtaosalle meistä eduksi.

Terveellistä!

Suosittelen kirjaa kaikille, joita tutkittu tieto ravitsemuksesta kansantajuisesti ilmaistuna kiinnostaa.

 

-Taru-

 

 


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *