Herkkugranola ja vispipuuro

Ei jakseta täällä meidän perhekodissa ihan aina syödä vain leipää ja jogurttia iltapalaksi. Jaan teille taas pari lempparireseptiäni – herkkugranola ja vispipuuro puolukasta. Ja kuten aina ennenkin, nämä ovat ennen kaikkea helppoja tehdä 😊

 

Herkkugranola

Herkkugranola

Wikipedian mukaan ”granola on paahdetuista viljahiutaleista koostuva makeutettu ja rapea aamiais- tai välipalaruoka”. Se sopii hyvin nautittavaksi esimerkiksi jogurtin tai viilin kanssa aamiaisella – tai niin kuin meillä, yleensä iltapalalla.

Olen nimennyt tämän Herkkugranolaksi. Tämä on vähän överi, myönnän auliisti että vähempikin riittäisi 😊 Valitettavasti minulla ei ole antaa mitään tarkkoja määriä. En ole koskaan aineksia mitannut, vaan laittanut niitä mutu-tuntumalla. Perustana toimivat kuitenkin kaurahiutaleet, eli niitä on eniten. Kaurahiutaleiden lisäksi voit periaatteessa käyttää mitä tahansa haluamiasi siemeniä ja/tai pähkinöitä sekä kuivattuja marjoja tai hedelmiä – joskus olen ripotellut sekaan (vasta paahtamisen jälkeen) marjajauhettakin. Kaurahiutaleiden lisäksi reseptin perusaineksia ovat öljy ja hunaja – niillä saadaan granolalle ominainen rapeus ja makeus.

Granolan valmistus on todella helppoa- Tärkeää on se, että sekoitusta tulee pellille riittävän ohut kerros, jotta se paahtuu kunnolla. Lämpötilan on oltava myös tarpeeksi matala, jotta granola ei pääse palamaan.

Tällä kertaa granolaan laitetaan:

Kaurahiutaleita

Auringonkukansiemeniä

Kurpitsansiemeniä

Seesaminsiemeniä

Cashewpähkinöitä

Pinjansiemeniä

Rypsiöljyä

Juoksevaa hunajaa

Kuivattuja karpaloita

Pakastekuivattuja mansikoita

Herkkugranola

 

Levitä yhdelle tai kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle sopivaksi arvioimasi määrä kaurahiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä. Laita joukkoon pieni määrä öljyä ja hunajaa. Sekoita mahdollisimman hyvin ja levitä erittäin ohueksi kerrokseksi pelleille.

Paahda kiertoilmatoiminnolla noin 125-asteisessa uunissa 1-1,5 tuntia.

Granolan hieman jäähdyttyä sekoita joukkoon kuivatut karpalot ja pienityt pakastekuivatut mansikat.

Granola säilyy hyvin kannellisessa lasipurkissa huoneenlämmössä.

VINKKI: Saat jouluisen granolan laittamalla paahtamisen jälkeen kuivattujen karpaloiden lisäksi joukkoon myös rusinoita ja esimerkiksi ripauksen kanelia – kuivattu omenakin saattaisi toimia.

Herkkugranola

 

 

Vispipuuro

Meillä tehdään vispipuuro aina gluteenittomaksi riisijauhoilla. Useita riisijauhomerkkejä kokeiltuani olen tullut siihen tulokseen, että Fazerin karkeat riisijauhot (entinen Vuohelan karkea riisijauho) toimivat tässä parhaiten. Riisijauhoja käytettäessä puuron väri jää hieman tummemmaksi, kuin mannasuurimoilla tehdessä, mutta maku on vähintään yhtä hyvä!

Vispipuuro

1 litra vettä

4 dl puolukoita

2 dl Fazerin karkeita riisijauhoja

0,75 dl taloussokeria

 

Keitä puolukoita ensin 10 minuuttia. Lisää riisijauhot joukkoon vispaten. Keitä vielä kymmenisen minuuttia. Mausta sokerilla. Puuron jäähdyttyä vatkaa se vaahdoksi.

Vispipuuro

 

Puolukan lisäksi teen vispipuuroa myös karpaloista (tällöin siivilöin liemen, koska karpalon kuoret jäävät turhan koviksi) ja punaviinimarjoista (tällöin lisään joukkoon hieman mansikkaa ja/tai mustikkaa taittamaan viinimarjan kirpeyttä).

Toivottavasti näistä resepteistä on iloa sinullekin 😊 Jos helppo gluteeniton ja maidoton leivonta kiinnostaa, käy vilkaisemassa pari luottoreseptiäni. Pari kasviskeittoreseptiä taas löydät täältä.

 

-Taru-


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *