Meidän ikäihmisten perhekodissa juodaan joka päivä päiväkahvit. (Perhekodistamme hieman lisää täällä) Päiväkahvilla on tietenkin oltava kahvileipää – yleensä se on jotain itse leivottua. Eli leivon arjessa päivittäin tai joka toinen päivä. Joskus leipomukset onnistuvat hyvin ja joskus vähän huonommin… Varsinkin gluteeniton leivonta aiheuttaa välillä lisää harmaita hiuksia. Onneksi on muutamia luottoleivonnaisia, jotka onnistuvat lähes takuuvarmasti.
Oleellista näissä myös on se, että nämä ovat helppoja toteuttaa. Gluteenittomassa leivonnassa käytän jauhoina Virtasalmen viljatuotteen gluteenitonta pullajauhoseosta. Sain tämän vinkin entiseltä työkaverilta. Jos Alina luet tätä blogia, niin suuret kiitokset vinkistä – siitä on ollut minulle todella paljon iloa ja hyötyä!
Haluan nyt jakaa myös sinulle pari luottoreseptiäni. Nämä molemmat ovat gluteenittomia ja maidottomia. Toimivat aivan varmasti myös vehnäjauhoilla, jos ei ole tarvetta tehdä gluteenitonta. Kummassakin ohjeessa käytetään kookoshiutaleita vuoan/vuokien jauhottamiseen. Jos et välitä kookoksen mausta, voit toki jauhottaa ne korppujauhoilla. Jos haluat gluteenittoman tuotteen, muista käyttää gluteenitonta korppujauhoa. Jos ei ole tarvetta maidottomalle lopputulokselle, voit käyttää jotain muuta margariinia tai voita ja Flora Culinessen sijaan voi käyttää esimerkiksi juoksevaa Oivariinia.
Gluteeniton banaanikakku
200 g Sunnuntai maidotonta margariinia
4 banaania (mieluiten kypsää/ylikypsää)
4 kananmunaa
1 dl kookossokeria
1 dl taloussokeria
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
Vuokaan: Vuokaspray ja kookoshiutaleita
Pinnalle: tomusokeria
Sulata margariini ja soseuta banaanit haarukalla. Sekoita margariinisula ja banaanisose keskenään.
Vatkaa kananmunat ja sokerit vatkaimella vaahdoksi.
Sekoita keskenään muna-sokerivaahto, banaani-margariiniseos ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Suihkauta kakkuvuokaan Vuokasprayta ja ”jauhota” kookoshiutaleilla.
Paista 175 asteessa 55 minuuttia.
Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla. Saat kakusta juhlavamman jos kuorrutat sen esimerkiksi tomusokerikuorrutteella tai suklaakuorrutteella.
Paistan tämän kakun yleensä 24 cm:n irtopohjavuoassa ja puolikkaaseen annokseen käytän 16 cm:n irtopohjavuokaa.
Gluteenittomat mustikkamuffinit
Paistan muffinit yleensä metallisessa muffinipellissä, missä on 12 ”koloa”. Tämä taikinamäärä on juuri sopiva siihen.
2 kananmunaa
1,5 dl taloussokeria
2 tl vaniljasokeria
3,5dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1,5dl Flora Culinessea
3 – 4 dl (pakaste)mustikoita
Muffinipeltiin: Vuokaspray ja kookoshiutale
Vaahdota kananmunat ja sokerit vatkaimella.
Sekoita jauho-leivinjauheseos muna-sokerivaahtoon.
Lisää Flora Culinesse.
Lisää vielä mustikat ja sekoita.
Suihkauta Vuokasprayta metalliseen muffinipeltiin ja jauhota kookoshiutaleilla.
Lusikoi taikina vuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Jos kokeilet näitä reseptejä, niin jätä ihmeessä kommenttia, mitä pidit.
-Taru-
Vastaa