Kodin siivouksen peruskurssi, osa 1: LIKA

Ennen perhehoitajaksi ryhtymistäni olen siis tehnyt pitkän uran puhtauspalveluiden parissa. Hyvin erilaisissa tehtävissä, hyvin erilaisilla työnantajilla. Olen toiminut myös siivousyrittäjänä ja arvioinut paljon puhtauspalvelualan perus-ja ammattitutkintojen näyttöjä sekä toiminut sivutoimisesti myös alan kouluttajana. Toivon, että osaamisestani olisi jotain hyötyä ja iloa myös tämän blogin lukijoille. Siispä aloitan nyt ”kurssin” siivouksen perusteista ihan tavalliselle kodin siivoojalle. Sarjan ensimmäisessä osassa paneudutaan siihen, mikä on kaiken alku ja juuri – eli likaan.

 

Lika

 

Siivousta tarvitaan, koska on likaa. Jos likaa ei olisi, niin ei tarvitsisi siivotakaan. Puhtausalan sanastossa (Suomen standardisoimisliitto SFC ry) lika määritellään näin: ”lika on pinnoilta erilaisin puhdistusmenetelmin poistettavissa oleva, pinnan käyttötarkoitusta haittaava aine”. Eli sama aine voidaan määritellä jossain paikassa liaksi, toisessa taas ei. Mehu kannussa on mehua, mutta pöydällä likaa. Kuten hiekkakin kuuluu hiekkalaatikkoon, mutta kodin lattialla se on likaa.

 

Siivousta tekevän ihmisen tehtävänä on:

– tunnistaa lika

– tunnistaa se pintamateriaali, jolla lika on

– valita oikea siivousmenetelmä

– valita oikea väline ja mahdollinen puhdistusaine lian poistamiseen

 

Lian ryhmittely

Lika voidaan ryhmitellä alkuperän, poistamistarpeen, likatyypin ja lian koostumuksen mukaan.

 

Lian alkuperä

Lika voi laskeutua tai kulkeutua pinnoille – lika voi esimerkiksi pudota, kulkeutua kengissä tai levitä ilmastoinnin kautta.  Pinta voi likaantua myös, kun likaisempi koskettaa puhtaampaa (kosketuspinnat). Lika voi olla joko orgaanista eli eloperäistä (esimerkiksi ihosta irtoava hilse tai rasva) tai epäorgaanista (esimerkiksi hiekoitushiekka).

Lika     

 

Lian kiinnittyminen/likatyyppi

 

Irtolika

Irtolika voi olla kuivaa tai märkää.

Kuivaa irtolikaa ovat mm. roskat, hiekka ja pöly. Kuivan irtolian saa poistettua lakaisemalla, harjaamalla, pyyhkimällä ja imuroimalla.

Märkä irtolika on tuoretta likaa, esimerkiksi vasta kaatunut mehu. Märän irtolian saa yleensä poistettua pyyhkimällä. Jos likaa on paljon, se pitää ehkä imeyttää.

 

Kiinnittynyt lika

Kiinnittynyt lika ei ole enää tuoretta likaa. Se on kiinnittynyt pintaan, eikä sitä saa poistettua kuivin siivousmenetelmin. Esimerkiksi jo kuivunut mehutahra. Kiinnittyneen lian poistoon tarvitaan hankauksen lisäksi vettä ja yleensä myös puhdistusainetta.

Lika

 

Pinttynyt lika

Pinttynyt lika on kiinnittynyttä likaa, joka on ollut pinnalla jo pidempään, esimerkiksi kalkkisaostuma tai noki. Pinttynyttä likaa ei saa poistettua kevyin menetelmin, vaan poistamiseen tarvitaan tehokkaita puhdistusaineita, mahdollisesti myös liottamista ja voimakasta hankausta.

Lika

 

Tahra

Tahra on pinttynyt tai kiinnittynyt lika pienellä alueella, esimerkiksi  kahvi-tai viinitahra. Tahrat kannattaa poistaa mahdollisimman pian pyyhkimällä, pesemällä, imeyttämällä tai raaputtamalla.

 

Eritetahra

Eritetahra on nimensä mukaisesti ihmisestä tai eläimestä peräisin olevaa eritettä, esimerkiksi verta, virtsaa tai oksennusta.

 

Mikrobilika

Mikrobilika on yleensä näkymätöntä likaa eli bakteereja, homeita, hiivoja ja viruksia. Mikrobilikaa voi olla pinnoilla tai ilmassa. Mikrobilikaa ehkäistään parhaiten luomalla mikrobeille epäedulliset olosuhteet.

Mikrobilika

 

Biofilmi

Biofilmi on jollekin pinnalle muodostunut suojaavan kerroksen omaava mikrobiyhteisö. Biofilmiä pystyy muodostumaan mille tahansa  varsinkin märälle tai kostealle pinnalle. Esimerkiksi hampaiden plakki on biofilmiä. Kodeissa otollisia paikkoja biofilmin kehittymiselle ovat muun muassa saunan lauteiden (ala)pinnat ja lattiakaivot.

Biofilmin bakteerit tuottavat ympärilleen suojaavaa limaista materiaalia. Biofilmin poistamiseen tarvitaan voimakasta mekaniikkaa.

 

Lian poistamistarve

Lika voi olla hyväksyttävää, häiritsevää, haitallista tai vaarallista. Sama lika voi olla jossain toisessa paikassa aivan hyväksyttävää, mutta toisessa paikassa häiritsevää tai haitallista.

Jos jokin lika vaarantaa kodin asukkaiden terveyttä ja turvallisuutta, se on syytä poistaa mahdollisimman pian.

Hyväksyttävää likaa on esimerkiksi hiekka tuulikaapissa tai ohut pölykerros tasopinnoilla ennen siivouspäivää.

Häiritsevää likaa ovat esimerkiksi erilaiset tahrat pinnoilla.

Haitallista likaa voi olla esimerkiksi liiallinen huonepöly.

Vaarallista likaa ovat eritetahrat ja esimerkiksi tauteja aiheuttava mikrobilika. Myös esimerkiksi nestemäinen irtolika voi olla jollain pinnalla vaarallista likaa (liukastumisvaara).

 

Lian koostumus

 

Vesiliukoinen lika

Muun muassa suolat, sokerit ja valkuaisaineet ovat vesiliukoista likaa. Nimensä mukaisesti ne liukenevat veteen.

 

Veteen liukenematon lika

Jotta veteen liukenematon lika saadaan poistettua, veteen on lisättävä myös puhdistusainetta. Veteen liukenematonta likaa on muun muassa pöly, noki, öljy ja rasva.

Lika

 

Nyt olemme tutustuneet kodin siivoojan ”työnantajaan” eli likaan. Seuraavassa osassa käymme lyhyesti läpi termit ”ylläpitosiivous” ja ”perussiivous”, tutustumme puhdistustapahtuman osatekijöihin ja veden merkitykseen siivouksessa.

 

-Taru-

 

P.S Otan mielelläni vastaan myös toiveita siivousaiheisista kirjoituksista.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *