Taidenautintoja Helsingissä

Tutustuimme  Helsingin reissullamme kahteen vastikään avattuun näyttelyyn: Eero Järnefeltin näyttelyyn Ateneumissa sekä Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880-1950-näyttelyn Villa Gyllenbergissä. Suosittelen kumpaakin näyttelyä varauksettomasti kaikille kauneuden ystäville –  varsinkin jälkimmäinen näyttely kiinnostaa suurinta osaa meistä naisihmisistä 😊

 

Ateneum

Ateneumhan sijaitsee turistille hyvin otollisella paikalla ihan päärautatieaseman vieressä, joten sinne löytää helposti tällainen vähän maalaismaisempikin henkilö 😊Paikka on monen muun museon tapaan maanantaisin suljettuna, mutta muina viikonpäivinä pitkään auki. Liput kannattaa ostaa ennakkoon netistä, niin säästää pari euroa.

Eero Järnefeltin (1863 – 1937) näyttely esittelee taiteilijan mittavaa tuotantoa luonto-ja muotokuvamaalauksineen, luonnoksineen ja harjoitelmineen. Näyttelyssä on teoksien lisäksi esillä myös paljon tietoa taiteilijan suvusta, kotioloista ja matkoista. Esillä on myös hänen sukulaistensa tekemää taidetta. Näyttely on avoinna 25.8.2024 asti.

Henkilökohtaisesti pidin enemmän Järnefeltin luontomaalauksista kuin muotokuvista, vaikka varsinkin presidenttien Mannerheim ja Paasikivi muotokuvat olivat hyvin vaikuttavia. Kokosin tähän alle omat lempiteokseni. Niistä ehkä huomaa, että ”vedän vähän kotiin päin” – jostain syystä omaan sieluuni vetoaa enemmän Kolin ja Pielisjoen maisemat kuin vaikkapa Tuusulanjärven. Vaikka eipä Pohjois-Karjalan luontokaan ole enää sama kuin sata vuotta sitten.

Ateneum
Lehmisavu, 1891

 

Ateneum
Syysmaisema Pielisjärveltä, 1899

 

Ateneum
Maisema Kolilta 1924

 

Ateneum
Talvinen merimaisema, 1898

 

Ateneum
Metsälampimaisema, harjoitelma, 1894

Tutustuimme lyhyemmin myös Ateneumin Ajan kysymys-kokoelmaan, mutta se jäi tosiaan pintaraapaisuksi, enkä ottanut siitä kuviakaan.

 

Villa Gyllenberg

Villa Gyllenbergiin Kuusisaareen päästäkseen pitää sitten nähdä vähän enemmän vaivaa, mutta onneksi Helsingissä on oikein hyvin toimiva julkinen liikenne. Villa Gyllenberg on taide-ja kotimuseo ja siellä on varsinaisten taideteosten lisäksi paljon myös muuta mielenkiintoista katseltavaa.

Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880-1950- näyttely on avoinna 9.6.2024 asti. Villa Gyllenberg on hieman rajoitetummin avoinna: keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin ja vain klo 17 asti.

Helene Schjerfbeck on lempitaiteilijani, joten Villa Gyllenberg on lähestulkoon maanpäällinen taivas kaltaiselleni – siellä on esillä lähes 40 Schjerfbeckin työtä. Otin kymmeniä kuvia, joista laitan tähän postaukseen suosikkini. Jos olisi ihan pakko nimetä yksi lempiteos Schjerfbeckin töistä, niin se olisi ehkä tämä ensimmäinen.

 

Villa Gyllenberg
Silkkikenkä, 1938

 

Villa Gyllenberg
Nuori tyttö koivujen alla, 1891

 

Villa Gyllenberg
Keltaisia ruusuja, 1942

 

Villa Gyllenberg
Pakeneva kreivitär, 1917

 

Ai niin, tosiaan, oli siellä sitä muotiakin. Eri vuosikymmeniltä, erittäin kauniisti esille laitettuna.

 

Villa Gyllenberg
Suunnittelija Irma Romeron tulkinta mallin asusta Schjerfbeckin maalauksessa Tumma nainen (1929) sekä itse maalaus

 

Villa Gyllenberg
Etualalla turnyyripuku 1880-luvulta, taaempana juhlapuku 1910-luvulta ja taustalla Väinö Blomstedtin upea maalaus Taiteilijan vaimo (1899)

 

Villa Gyllenberg
Cocktailasuja 1950-luvulta

 

Villa Gyllenberg
Iltapuku 1910-luvulta, taustalla Maria Wiikin maalaus Ullakkokamarissa (1889)

 

Villa Gyllenberg
Miesten asujen taustalla Helenen maalaukset Måns Schjerfbeck (1930) ja Einar Reuter (1915-1918)

 

Villa Gyllenbergissä on esillä toki paljon muitakin maalauksia. Tässä kaksi suosikkiani tuon ylempänä nähdyn Blomstedtin työn lisäksi.

 

Villa Gyllenberg
Akseli Gallen-Kallelan Oopperanaamiaisten jälkeen 1888

 

Villa Gyllenberg
Jalmari Ruokoski, Yökahvila, 1915

 

Tässä vielä muutama muu kuva Villa Gyllenbergin sisätiloista.

 

Villa Gyllenberg

 

Villa Gyllenberg
Seinällä Tizianin 1500-luvulla maalama Miehen muotokuva

 

 

PVilla Gyllenberg

 

Pakko tunnustaa, että meiltä jäi tutustumatta Villa Gyllenbergin ulkotiloihin. Koska satoi ja olimme väsyneitä ja nälkäisiä… Museokaupasta lähtikin sattuneesta syystä mukaan Villa Gyllenberg-sateenvarjo matkamuistoksi 🙂

 

-Taru-

 


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *