Tässäpä kolme gluteenitonta ja maidotonta helppoa herkkua. Teen näitä usein ja onnistumisprosentti on erinomainen (eli pitäisi onnistua kehnommaltakin leipurilta/kokilta). Täältä voit vilkaista helpot ohjeet gluteenittomiin mustikkamuffineihin ja banaanikakkuun.
Gluteeniton ja maidoton marjapiirakka
Tätä helppoa ja herkullista marjapiirakka on meidän perhekodissa tarjolla melko usein päiväkahvilla. Ohjeesta riittää esimerkiksi neljälle henkilölle kahtena päivänä. Tämän päivän piirakassa on puolukkaa, mutta usein käytän myös mustikkaa. Jauhoina on luottojauhot eli Virtasalmen viljatuotteen Pullajauhoseos.
HUOM! Kuvassa olevan Kaurafraichen valmistaja ei lupaa tuotteen olevan täysin gluteeniton, mutta monella valmistajalla on gluteenittomia vastaavia tuotteita, mm. Juustoportin Kaurakevi
Pohja:
100 g maidotonta leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
Päälle:
4 dl marjoja
200g hapatettua kaura/soijavalmistetta
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
Vuokaan vuokasprayta
Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää kananmuna vielä vatkaten. Lisää joukkoon sekoittaen jauhot. Painele taikina vuokaspraylla käsitellyn piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä marjat piirakkapohjalle.
Sekoita kaura/soijavalmiste, kananmuna ja sokeri keskenään ja levitä seos marjojen päälle.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Marjojen sijaan voit käyttää piirakkaan myös esimerkiksi omenoita tai vaikka säilykehedelmiä.
Vadelmaduffinsit
Tämän ohjeen bongasin taannoin maakuntalehdestämme Karjalaisesta. Muunsin ohjeen gluteenittomaksi ja maidottomaksi. Ohjeesta riittää 12 leivonnaiseen. Vadelmamarmeladin sijaan voi käyttää jotain muuta marmeladia tai paistonkestävää hilloa.
1,75 dl tomusokeria
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl ruokasoodaa
1 rkl vaniljasokeria
135 g (1 prk) Elovena kinuskivanukasta
2 kananmunaa
150 g maidotonta margariinia
150 g vadelmamarmeladia
Tomusokeria koristeluun
Sekoita tomusokeri, jauhot, ruokasooda ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita toisessa kulhossa sulatettu margariini, kinuskivanukas ja kananmunat.
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita.
Täytä muffinssipellin vuoat puoleen väliin asti. Laita muffinien keskelle reilu teelusikallinen vadelmamarmeladia. Täytä lopuksi vuoat täyteen.
Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Koristele jäähtymisen jälkeen tomusokerilla.
Gluteeniton aprikoosivispipuuro
Vaihtelun vuoksi teen marjaisen vispipuuron lisäksi välillä iltapalalle myös vispipuuroa kuivatuista aprikooseista. Puuro on väriltään ihanan aurinkoisen keltainen 😊
250g kuivattuja aprikooseja
8 dl vettä
0,5 dl sokeria
1tl vaniljasokeria
0,75 dl karkeita riisijauhoja
Keitä aprikoosit pehmeiksi vedessä. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Lisää soseen joukkoon sokerit ja riisijauho ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Jäähdytä puuro ja vatkaa kuohkeaksi.
Toivottavasti sinulle oli iloa näistä resepteistä 😊
-Taru-
Vastaa